Christian Diors 'Ligne Tulipe' jurk

 
24 oktober 2014
Modedetective

Deze week is het precies 57 jaar geleden dat de Franse couturier Christian Dior overleed. Net als de hedendaagse ontwerpers die onze modetentoonstelling Romantische Mode (2014-2015) sieren, liet Dior zich graag inspireren door de elegante creaties van zijn negentiende-eeuwse voorgangers.

Nadat de generatie couturiers voor hem afscheid had genomen van het korset en andere onpraktische steunvormen, bracht Dior gebaleineerde japonnen met wijduitstaande rokken terug in de mode. In het bijzonder had Dior een voorliefde voor de weelderige modes van de belle époque, die dan ook regelmatig in zijn creaties terug te zien zijn.

Maar niet alleen de mode uit de negentiende eeuw vormde voor Dior een bron van inspiratie. Als groot kunstliefhebber keek Dior bijvoorbeeld ook graag naar de impressionistische schilderijen van kunstenaars als Claude Monet, Edgar Dégas en Edouard Manet. Twee japonnen die hij ontwierp voor het kostuumdrama Le Lit à Colonnes (1942) lijken haast letterlijk te zijn overgenomen uit kunstwerken van Renoir en Manet.

Ligne Tulipe

Ook voor zijn ‘Ligne Tulipe’ uit 1953 liet Dior zich door het impressionisme inspireren. De gebloemde stoffen die veel ontwerpen uit deze collectie kenmerken, zouden hun kleuren hebben ontleend aan impressionistische schilderijen en doen denken aan de bloemenvelden die “Renoir en Van Gogh zo dierbaar waren”.

zwarte jurk Dior
Ligne Tulipe jurk, Dior, collectie Gemeentemuseum

De zwarte wollen jurk op deze foto komt weliswaar uit Diors ‘Ligne Tulipe’, maar laat helaas geen impressionistische bloemenprints zien. Toch riep het tulpachtige silhouet associaties op met vervlogen tijden. “Het accent ligt op de smalle heupen, op de slanke taille, die tot de ribben op een bloemsteel lijkt en dan naar de schouders toe overgaat in een bloemkelk”, schreef het Algemeen Indisch Dagblad op 6 maart 1953 over de ‘Ligne Tulipe’. “Dior dwingt de vrouw hierdoor tot “houding”.

Het is wellicht de belangrijkste greep geweest van dit seizoen, want de houding, dat belangrijke onderdeel van de mode dat bijna geheel vergeten was, wordt erdoor hersteld. Er wordt ons iets door teruggegeven van dat wat de generaties voor ons kenmerkte.”

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie