In Memoriam: Koos van den Akker (1939-2015)

 
6 februari 2015
Collectiemedewerker afdeling Mode- en Kostuum, Gemeentemuseum

Koos van den Akker, hij was een schilder met stoffen, geen modeontwerper maar een collagemaker zoals hij zelf zei, afgelopen dinsdagavond (3 februari 2015) overleed hij in New York aan de gevolgen van darmkanker.

Wereldberoemd werd hij met zijn patchwork truien die hij maakte voor de Cosby Show gedurende de jaren 1980. Maar hij maakte meer dan alleen truien. Beroemdheden als Bette Midler, Cher, Liz Taylor, Gloria Vanderbilt, Ringo Star, Elton John, maar ook Inez van Lamsweerde droegen zijn kleurrijke creaties.

Van den Akker werd in 1939 geboren in een christelijk gereformeerd gezin in Den Haag. Hij doorliep daar de Academie voor Beeldende Kunsten, en ging in het begin van de jaren ‘60 naar Parijs, waar hij drie jaar stage liep bij Modehuis Dior. Terug in Den Haag opende hij een couturesalon aan de Laan van Meerdervoort. Uit deze tijd bezit het Gemeentemuseum een aantal stukken van hem. Ingetogen chic, totaal anders dan de expressieve stukken uit zijn latere New York jaren. Zijn winkel in Den Haag werd geen groot succes. Of zoals hij zelf ooit zei in een interview: ‘Moest ik een mantelpakje maken… O, ik haat die woorden. Man-tel-pakje. Plooi-rok-je. Enge, enge woorden.

Ensemble, Modehuis Koos van den Akker, 1967, collectie Gemeentemuseum Den Haag, schenking 1983, 0556949
Ensemble, Modehuis Koos van den Akker, 1967, collectie Gemeentemuseum Den Haag, schenking 1983, objectnr.: 0556949

Toch is het ensemble uit onze collectie prachtig! Het bestaat uit een halflange jas van witte wol, een mouwloze jurk van witte katoen bedrukt met gestileerde bladmotieven in bruin, en een hoed van bruin stro met garnering van de bedrukte stof van de jurk. Het is prachtig gemaakt, maar inderdaad niet heel erg hip in die tijd.

New York

Eind jaren ‘60 vertrekt hij naar New York, waar hij een paar jaar later een winkel opende aan Madison Avenue.  In de jaren ‘70 en ‘80 worden zijn exclusieve ontwerpen, behalve in één van zijn drie boetieks in New York en Beverly Hills, ook bij alle grote Amerikaanse warenhuizen verkocht. Beroemdheden lopen in zijn creaties over de rode lopers, en je kon geen modeblad openslaan of je zag wel een KOOS (spreek uit: Koez).

Begin jaren ‘90 gaat het bergafwaarts, het bedrijf komt in financiële problemen, en het merk KOOS gaat in kleinere vorm door als eigendom van een Nederlandse zakenvrouw.  De exclusieve KOOS creaties, welke in de minimalistische jaren ‘90 worden gezien als schreeuwerig en opzichtig, worden nu nog steeds verkocht in de winkel aan Madison Avenue, aan een handjevol zeer rijke, oudere dames uit de Upper East Side.

Dankzij Marc Jacobs en Balenciaga beleefde patchwork halverwege het vorige decennium een revival in de mode – en daarmee ook Van den Akker. Diverse musea, waaronder het MOMA in New York, hebben zijn werk in de collectie.

Zie ook

De 5-delige Modekern serie over Koos van den Akker geschreven door Hanka van der Voet: Koos van den Akker

Het Thema over Koos van den Akker: Koos van den Akker

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie