Boekbespreking: Danner-Preis 2020.

 
Iron, solder, pyrite, garnets, neodymium disc magnet Soldered, enamelled, set. Dia. 9 cm, H 9 cm
9 juni 2021
initiatiefnemer hedendaagsesieraden.nl en coördinator verwervingsprocedure in het Rijksmuseum

Het eerste eeuwfeest van de Danner-Stiftung wordt naast een tentoonstelling gevierd met een wonderschone tweetalige (Duits en Engels) publicatie 'Danner-Preis 2020, Seit 100 Jahren fördert die Danner-Stiftung herausragendes Kunsthandwerk in Bayern'. De Danner-Stiftung zet zich in voor de bevordering van verschillende vormen van kunstnijverheid in de Duitse deelstaat Beieren. Sieraadontwerpers staan royaal in de spotlights.

Silver, wrought, forged, chased, partially gilded Garnets. H 19.3 cm, Dia. 8.8 cm. Permanent loan Bayerisches Nationalmuseum, Munich.
Theodor Heiden (1853 - 1928), 'Pomegranate cup', 1900/1901. © Bayerisches Nationalmuseum München / Bastian Krack.

Op het eerste gezicht

Zoals vrijwel alle boeken over sieraden van uitgeverij Arnoldsche ziet ook dit boek er prachtig verzorgd uit. De matwitte kaft toont de winnende ronde rode broche van de hand van Bettina Dittlmann. Het boek heeft niet letterlijk goud op snee; de kleur op snee zit tussen rood en paars in. Steeds staat eerst een hoofdstuk in zwarte letters in het Duits voorzien van afbeeldingen, daarna volgt de tekst in donkergrijs in het Engels, zonder beeldmateriaal.

Al bladerend vallen meteen de uitgesproken kleuren rood en paars op: de schutbladen zijn paars en daarop volgt een aantal pagina's met foto's van de tentoonstelling Danner-Preis 2020 op de begane grond rond de Danner Rotunda van de Pinakothek der Moderne te München (Duitsland) waarin de vitrines, vlonders en andere tentoonstellingsvormgeving in een vergelijkbare kleurstelling zijn uitgevoerd: een ongewoon krachtig en coherent beeld. Voor de vormgeving van het boek tekende Gerwin Schmidt: om door een ringetje te halen.

Winnaar Danner Preis 2020
Bettina Dittlmann, brooch 'Wohin', 2019. © VG Bild-Kunst, Bonn 2021; Photo: Danner-Stiftung / Eva Jünger

Bettina Dittlmann, winnaar 2020

Prachtige foto's verdeeld over meerdere pagina's tonen de winnende broche van Bettina Dittlmann. De composities van de foto's zijn kunstwerken op zich: 8 pagina's lang wordt in beeld de essentie van het winnend ontwerp gepresenteerd: een organisch geheel met een ronde rode magneet als basis waarop verschillende losse onderdelen van metaal kunnen worden bevestigd.

Schade en verval aan de vormen en het email tijdens gebruik zijn door de kunstenaar ingecalculeerd: het hoort erbij.

Silver, gold alloy Lost wax technique, simultaneously cast L 13.5 cm, W 11 cm, H 26 cm
Peter Bauhuis, Chain sculpture 'K7' from the group 'chain chained', 2019. © Photo: Danner-Stiftung / Eva Jünger.

Peter Bauhuis was een van de verschillende winnaars van de Danner-Ehrenpreise en net als de andere winnaars staat er ook een serie foto's in zwart wit van Bauhuis in zijn atelier en daarop volgend afbeeldingen in kleur van zijn bijzondere inzendingen.

De halssieraden van Bauhuis presenteren zich als zelfstandig object op een sokkel. Pas wanneer de verschillende schakels van de gietboom worden afgebroken wordt het object draagbaar als halssieraad; een sterk concept waarin keuze en tijdelijkheid op wonderlijke wijze zijn verenigd.

Meer over de Danner-Stiftung en de tentoonstelling


Sabine Tröger beschrijft kort de ontstaansgeschiedenis van de Danner-Stiftung alsook hoe de Danner-Preis tot stand is gekomen. Kort na de Tweede Wereldoorlog waren de financiële middelen van de Danner-Stiftung beperkt, maar in de jaren zestig kreeg de stichting meer armslag en ontstond er weer ruimte om de kunstnijverheid actief te bevorderen door middel van prijsvragen. Het duurde even eer de stichting een passende vorm had gevonden: vanaf 1984 wordt de prijs in de huidige hoedanigheid uitgereikt.

Gold, silver, cast, soldered, chased. Rubies, olivine, opals. Dia. 3.6 cm.
Karl Rothmüller (1860 - 1930), Brooch ‘Schlange’, 1898. Permanent loan Bayerisches Nationalmuseum, Munich.

De bijbehorende tentoonstelling met een selectie van de inzendingen voor de Danner-Preis 2020 was te zien in de Pinakothek der Moderne, die de collectie van de Danner-Stiftung in langdurig bruikleen heeft. Het concept voor de tentoonstelling kwam uit de koker van Isolde Bazlen. Zij werkte daarbij samen met conservator Petra Hölscher en verfmaker Enno Lehmann.

Hij was verantwoordelijk voor de opvallende kleuren die doorklinken in de catalogus. In samenwerking met Hölscher is een aanvullende keuze gemaakt uit de collectie kunstnijverheid van de Danner-Stiftung. De stukken uit de collectie van de stichting onderscheiden zich in de expositie van de inzendingen voor de prijsvraag door de grijze achtergrond waarop ze zijn tentoongesteld.

Ceramic, stoneware clay, porcelain Built, turned, deformed, salt glaze L 23 cm, W 13 cm, H 62 cm
Petra Bittl, Vessels 'Paar', 2019. © Photo: Danner-Stiftung / Eva Jünger.

Kunstenaarsbiografieën


Het boek besluit met biografieën van de exposerende kunstenaars. De grootte van de letters is vergeleken met andere stukken tekst in het boek erg klein. De grootste letters meten namelijk een halve centimeter, die in de biografieën hebben een maximale grootte van slechts 2 millimeter. Dat is nogal een verschil. Het kleine formaat komt de leesbaarheid van de levensbeschrijvingen niet ten goede.

Wat ook niet bijdraagt aan de overzichtelijkheid van de cv's is dat de verschillende wapenfeiten van de kunstenaars niet per punt staan opgesomd maar als een aaneengeschakelde lopende tekst. Zoals wel vaker lijken ook hier de levensbeschrijvingen een sluitpost. Elders in het boek is de vormgeving monumentaal en royaal. Dat hier zo met kleine lettertjes is gewerkt is opmerkelijk. Zegt het formaat van de letters misschien iets over de kwaliteit van de inhoud?

In de biografie van Rothmann is een foutje geslopen. Eerder in het boek staat vermeld dat Rothman de Danner-Preis won in 1990; in zijn biografie achterin staat echter 2002 als jaartal vermeld. Het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch heet vanaf 1 juni 2018 Design Museum Den Bosch, maar staat in de levensbeschrijvingen nog onder de oude naam genoemd.

Het boek had prima zonder de biografieën gekund. Maar los van dat is het een prachtige publicatie die aantoont hoe belangrijk particulieren (kunnen) zijn voor de aanmoediging van kunstenaars en de kunsten.

Metallurgy, cameo glass, sanded, four parts fi tted into one another D 24 cm, H 34 cm / D 27 cm, H 27 cm / D 24 cm, H 34 cm
Cornelius Réer, Glass objects ‘Milwaukee’, ‘Toledo’, ‘Chicago’ from the series ‘Inside Out’, 2019. © Photo: Danner-Stiftung / Eva Jünger.

Tentoonstelling


2020 - Danner Prize, 100 Years Danner Prize, Die Neue Sammlung, München (Duitsland) (15 oktober 2020 t/m 17 januari 2021)

Bibliografie (selectie)


Aiwanger, H., Baier, O., Bazlen, I., Bittl, P., Bruckner, G., Lösche, W., Müller, P., Nollert, A., Tröger, S. (2021) Danner-Preis 2020, Seit 100 Jahren fördert die Danner-Stiftung herausragendes Kunsthandwerk in Bayern/Danner Prize 2020, 100 years of support to Bavaria's outstanding arts and crafts by the Danner Foundation. Stuttgart: Arnoldsche. ISBN 9783897905993

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie