Faux Real: nieuwe verkleedkleding

 
18 mei 2018
Conservator populaire cultuur en mode Nationaal Museum van Wereldculturen

Nepleer en kinderspel – je zou ze niet snel in één zin noemen. Toch is dit worstelmasker, gemaakt van kunstleer (faux leather in het Engels), een levendig onderdeel van het kinderspeelgoed in Mexico. Je zou ze kunnen vergelijken met de steeds groter wordende markt voor Halloweenkostuums of ‘gewone’ speelkostuums van striphelden uit de Amerikaanse Marvel- en DC-verhalen, zoals Spiderman en Super Woman: niks lijkt te gek om het spelen van kinderen te verlevendigen.

Net echt

Dit kinderworstelmasker is gebaseerd op de maskers van professionele worstelaars in Mexico. Deze stelt El Solar voor: 'hij van de zon'. Het worstelen, lucha libre, is erg populair in Mexico als entertainment. Gemaskerde en ongemaskerde worstelaars bestrijden elkaar individueel of als team in een gevecht over drie rondes.

Een luchador kiest een van twee kanten, de limpios (de goeden) en de sucios (de slechten) en dat wordt zijn imago. Op het laatste moment winnen de limpios meestal van de sucios: goed overwint het kwaad. Kinderen spelen deze wedstrijden na met poppen of kostuums om zelf aan te trekken.

Door de introductie van synthetische materialen kunnen goedkopere, zeer goed lijkende speelversies van de originele kostuums worden geproduceerd, die vervolgens veel breder beschikbaar zijn. Denk hierbij niet alleen aan zulke kostuums, maar bijvoorbeeld ook de meest bekende superhelden van Marvel en Disney. Kinderen kunnen zichzelf zo transformeren in hun favoriete superheld.
 

Innovatie: Synthetische werkelijkheid

Tussen fantasie en werkelijkheid: het naspelen van (bekende) verhalen is een van de oudste gewoontes van de mensheid. Door steeds ontwikkelende, moderne technieken kunnen illusies en transformaties, ook door middel van kostuum en make-up, steeds verder worden doorgevoerd. Toneel en film zijn hier bij uitstek mooie podia voor. Lees bijvoorbeeld ook over de kostuumontwerpen van Judith Lansink voor een toneelopvoering van Alice in Wonderland.

Modemuze@OBA: Innovation

Van 18 mei tot en met 2 september is het worstelmasker te zien in de tentoonstelling [email protected]OBA: Innovation. Voor de tentoonstelling selecteerden 15 musea en 4 verzamelaars innovaties uit de modegeschiedenis.

Klik hier voor alle verhalen over innovatie uit de tentoonstelling, of bekijk de aankomende Meet Ups en Masterclasses in de agenda.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie