Tirza Westland
 • Blog
   
  28 aug 2023

  Lange tijd was de modeprent het ultieme medium om de laatste modes naar het publiek over te brengen tot deze door de opkomst van de snel ontwikkelende modefotografie van de troon werd gestoten. In de vroege jaren van de 20e eeuw konden de twee echter nog vrij harmonieus naast elkaar bestaan en werd de modefotografie zelfs gebruikt voor het maken van de modeprenten. 

 • Blog
   
  17 apr 2023

  Onlangs is een groot deel van de collectie modeprenten van het Kunstmuseum Den Haag online gepresenteerd. 

 • Blog
   
  28 nov 2022

  Deze zwarte japon werd als trouwjapon aan het Kunstmuseum Den Haag geschonken. Dat een trouwjapon zwart is van kleur is voor deze tijd niet zo apart. Wat wel bijzonder is, is dat het hier om een zwangerschapsjapon gaat!

 • Blog
   
  7 nov 2022

  Deze japon uit de collectie van het Kunstmuseum Den Haag werd gedragen door Catharina Elisabeth Boudewina baronesse Sloet van Marxveld voor een wel heel speciale gelegenheid: het huwelijk van koningin Wilhelmina in 1901.

 • Blog
   
  14 jul 2022

  Vandaag is het quatorze juillet, de viering van de Franse Revolutie. Op het eerste gezicht zie je het misschien niet, maar dit lapje zijde is een mannenvest uit de Franse Revolutie. Tenminste, dat zal het zijn geworden, als het niet ingehaald werd door verschillende gebeurtenissen in deze roerige tijd.

 • Blog
   
  2 jun 2022

  Dit jaar wordt gevierd dat Queen Elizabeth 70 jaar op de troon zit. 69 jaar geleden, op 2 juni, vond de daadwerkelijke kroning plaats. Modetekenares en -journaliste Constance Wibaut deed verslag van deze bijzondere gebeurtenis in Elzevier Weekblad. In de collectie van het Kunstmuseum Den Haag bevinden zich de schetsen die ze hiervoor maakte.  

 • Blog
   
  11 apr 2022

  Onder 19e-eeuwse japonnen gingen heel wat lagen onderkleding. Het ondergoed zorgde er niet alleen voor dat de bovenkleding schoon bleef, maar ook dat het voorzien werd van het modieuze silhouet.

 • Blog
   
  21 mrt 2022

  De vrouwen op de affiches van Alphone Mucha werden veelal afgebeeld in losvallende gewaden die weinig met de destijd populaire Parijse mode te maken hadden. De Parijse mode was traditioneler, maar ontwikkelde zich zeker in Mucha's tijd in sneltreinvaart. 

 • Blog
   
  29 okt 2021

  Verkleedkleding is net zo modegevoeldig als onze alledaagse kledij. In deze catalogus uit de jaren 1920 staan veel verschillende soorten verkleedkostuums. Sommige karakters zijn ook vandaag de dag nog populair, maar bij veel is de context volledig verloren gegaan.

 • Blog
   
  26 apr 2021

  Panterprint was al eerder in de mode, maar nog nooit was het zo populair als in de twintigste eeuw. Van sekssymbolen tot First Ladies, panter(print) was voor iedereen.

 • Blog
  1
  15 mrt 2021

  Trends komen en trends gaan. Waar panterprint in de 18e eeuw nog geliefd was, verdwijnt het in de 19e eeuw vrijwel uit het modebeeld. Maar dat het niet meer in de mode was, betekent uiteraard niet dat het niet meer gedragen werd.

 • Blog
   
  8 jan 2021

  Panterprint, de een vindt het misschien een tikkie ordinair, de ander juist reuze modieus. Toch kent deze trend een lange geschiedenis, zo was het in de 18e eeuw al zeer trendy.

 • Blog
   
  18 nov 2020

  Oranje was in het verleden in Nederland een omstreden kleur. Geliefd door de orangisten, maar zeker niet door de patriotten die het dragen van de kleur zelfs strafbaar maakten. 

 • Blog
   
  14 sep 2020

  Eind september opent in het Kunstmuseum Den Haag de tentoonstelling Mode in kleur, voor nu alvast een kijkje achter de schermen.

 • Blog
   
  29 mei 2020

  Joke van Dijk heeft een prachtige collectie kostuums en toebehoren waar zij 21 jaar lang onder andere modeshows en lezingen mee heeft gegeven. Het is nu echter tijd voor wat anders, en daarom biedt zij haar collectie ter overname aan.

 • Blog
   
  1 apr 2020

  Tenminste 1,5 meter afstand houden van anderen, dat is de onverbiddelijke coronamaatregel. In...

 • Blog
  Huwelijkswaaier met ‘Offer aan Hymeneaus/Romeins huwelijk’, circa 1750-1774, KT 5-1971 AB Gemeentemuseum
   
  14 feb 2019

  Ah, de liefde! In de 18e eeuw kwam de term 'liefde' erg in de mode en werd 'trouwen voor liefde' het ideaal. Een populair cadeau, voor bruiden en gasten, was de huwelijkswaaier.