Slim bedacht: een regenkapje op maat

 
18 mei 2018
Gepensioneerd conservator kledingcollectie Nederlands Openluchtmuseum

Vrijwel alle streekgebonden mutsen worden gesteven, zo ook de Walcherse vrouwenmuts. Wanneer een gesteven muts nat wordt, verliest hij zijn stevigheid en wordt slap. Om dit te voorkomen hebben vrouwen met een gesteven muts allerlei slimme en innovatieve maatregelen getroffen.

Gepast tegen de regen

Naast het gebruik van paraplu’s kwam in de tweede helft van de 20ste eeuw ook steeds meer het gebruik van regenkapjes op. Dit regenkapje volgt het model van de Walcherse muts. Doordat het van doorzichtig plastic wordt gemaakt blijft de muts toch goed zichtbaar.

Blog Modemuze Walcherse muts regenkapje op maat
Vrouw in Wal­cher­se dracht, 1913-1916, collectie Nederlands Openluchtmuseum. Foto: Theo Molkenboer.

Blog Modemuze Walcherse muts regenkapje op maat
Plas­tic re­gen­kap­je, Wal­che­ren, 1945-1966, collectie Nederlands Openluchtmuseum.

Inventief

Ook draagsters van streekdracht zijn inventief in de omgang met hun kleding. Het zorgvuldige en kostbare handwerk dat in de verschillende onderdelen van de streekdracht gaat, moet goed worden beschermd. Net zoals in Walcheren, bedachten de Staphorster vrouwen een manier om hun toefmutsen schoon en fris te houden.
 

Modemuze@OBA: Innovation

Van 18 mei tot en met 2 september is dit regenkapje te zien in de tentoonstelling Modemuze@OBA: Innovation. Voor de tentoonstelling selecteerden 15 musea en 4 verzamelaars innovaties uit de modegeschiedenis.

Klik hier voor alle verhalen over innovatie uit de tentoonstelling, of bekijk de aankomende Meet Ups en Masterclasses in de agenda.

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie