Avondjapon van koningin Juliana en prinses Margriet

 
Erwin Dolder (?), avondjapon van koningin Juliana en prinses Margriet, circa 1948, foto: Stef Verstraten
20 september 2014
Kunsthistorica en voormalig conservator kostuum en textiel bij Paleis Het Loo

In de jaren 1947 en 1948 maakte de jonge talentvolle Zwitserse couturier Erwin Dolder (1928-1970) uit Basel kleding voor koningin Juliana, waaronder de inhuldigingsjapon- en mantel.

Dolder zat bij de inhuldiging op 6 september 1948 in de Nieuwe Kerk: ‘En ergens in een hoekje zat de negentienjarige Zwitser Erwin Dolder te popelen van ongeduld. Dat was de man, die de staatsiegewaden voor de Koningin heeft ontworpen en zich daarmee de na-ijver van alle modekoningen op de hals heeft gehaald’. Mogelijk is Erwin Dolder de vervaardiger van deze creatie.

Het dragen van deze avondjapon markeerde belangrijke eerste momenten in het openbare optreden van koningin Juliana. Dit gebeurde op 20 september 1948 in de Koninklijke Schouwburg ter ere van haar ‘blijde incomste’ in Den Haag en tijdens haar eerste officiële buitenlandse bezoek aan Frankrijk in mei 1950. Meer dan dertig jaar later zou de jurk opnieuw dienst doen. Prinses Margriet verscheen in 1983 in Toronto bij de opening van een kunstgalerij in deze avondjapon van haar moeder Juliana en deed de schittering van de goudleren rozen, omringd met glinsterend stras, herleven.

Foto: Stef Verstraaten. Collectie: Paleis Het Loo, bruikleen SHVHON, Den Haag.

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie