Kapsels met een betekenis

 
29 maart 2015
Modedetective

Tegenwoordig kunnen wij alles wat we leuk, ontroerend, bijzonder of interessant vinden, met één muisklik delen met de mensen om ons heen. Ook in de achttiende eeuw had men die behoefte. Maar hoe kon je daar zonder computer in voorzien?

Sentiment en trending topics

Nog voordat het knopje met de duim omhoog bestond, kwam in het voorjaar van 1774 de pouf au sentiment op. Dit was een hoog opgekamd kapsel waarin vrouwen de dingen die hen dierbaar waren aan de wereld konden tonen. Tussen hun haarlokken verwerkten zij bijvoorbeeld portretjes van hun kinderen, huisdieren, ouders of personeel. Voor een extra persoonlijk touché kon deze extravagante coiffure zelfs worden opgesierd met de haarlokken van dierbaren.

Nadat Lodewijk XV overleed, ontstond de vergelijkbarepouf à la circonstance, waarin verwijzingen naar actuele gebeurtenissen (‘trending topics’) verwerkt werden. Een ‘pouf’ met een miniatuurschip kon bijvoorbeeld een maritieme overwinning symboliseren. Andere coiffures beeldden oorlogssituaties, nationale rouw of historische gebeurtenissen uit. Poufs à l’inoculation verwezen zelfs naar het feit dat koning Lodewijk XVI zich had laten inenten tegen de pokken, om zo aan het lot van zijn voorganger te ontkomen.

Al gauw raakte de Franse mode op meer manieren verbonden met de actualiteit, bijvoorbeeld doordat accessoires of nieuwe kledingstijlen naar recente gebeurtenissen vernoemd werden. Zo bleef je dus dankzij de mode op de hoogte van wat jouw vrienden leuk vonden, maar ook van het laatste nieuws! 

Categorie: 

Aanvullingen

Vul deze informatie aan of geef een reactie

Reactie