Filter

Filter

 • Blog
  Modemuze, Americana, Los Angeles, LA, Californië, sieraden ontwerpers, City of Gems, toermalijn, gemologie, Natural History Museum; Azuriet en malachiet op limoniet, 2019, Natural History Museum, fotograaf: Tony Kampf.
   
  27 mrt 2020

  ‘Americana’ is een reeks korte informatieve verhalen over de Amerikaanse mode cultuur in Los Angeles. De stand van zaken in de modewereld, modemusea en de subculturen van de stad vormen de rode draad. In het achtste deel van de blogpost ‘Americana’: sieraden ontwerpers.

 • Blog
   
  So
  14 mrt 2020

  Hoewel iedereen de naam Gerrit Rietveld naam kent, denken we hierbij meestal aan het iconische Rietveld Schröderhuis of de innovatie lattenleunstoel. Weinig mensen weten echter dat Rietveld ook sieraden gemaakt heeft. Sophie Delfos, stagiaire bij het Centraal Museum, staat in deze blog stil bij dit glimmende mysterie uit het oeuvre van Rietveld. 

 • Blog
   

  Een expert in juwelen vertelde ooit tijdens een lezing dat het gebruik van de term sieraad (in...

 • Blog
   
  20 dec 2019

  Zoveel schoensieraden zie ik nog niet. Maar nu ik er op ben gaan letten, heb ik het idee dat dat...

 • Blog
   
  22 aug 2019

  Brons was lang geleden zeldzaam, gewild en eindeloos herbruikbaar. Toch kwam een deel van de bronzen sieraden op vreemde plekken terecht. Zomaar los in het landschap, in beekjes, vennen en moerassen. 

 • Blog
   
  28 aug 2019

  “Als costuums voor een science-fictionballet bijzonder geslaagd, op het Leidseplein zullen we er voorlopig niemand in zien” . Modejournalist Emmy Huf schreef deze woorden over de kostuums die Gijs Bakker en Emmy Van Leersum in 1970 showden. Misschien niet voor het Leidseplein maar in de danswereld waren de kostuums gelijk populair.

 • Blog
  Fatima Essahsah, ontwerper Stones Stories.
   
  7 jan 2019

  Fatima Essahsah is een echte bosslady. Naast succesvol ondernemer heeft ze haar eigen sieradenlijn onder de titel Stones Stories. Geïnspireerd door haar roots in Amsterdam en de geuren, kleuren en verhalen uit de Berbercultuur.

 • Blog
  Armband van hergebruikte boekbeslag, 1943, Collectie: Nederlands Openluchtmuseum, inventarisnummer Z.2-55
   

  Hergebruik en retrostijlen zijn in de mode. Maar dat is zeker niet iets van de laatste tijd! Ook in de vorige eeuw werd er herbruikt en vermaakt om zo modieuze sieraden om de pols te kunnen dragen.

 • Blog
  Blog Modemuze. Feministische buttons - Ebay
   
  2 nov 2018

  Paul Derrez (Sittard, 1950) is galeriehouder, sieraadontwerper en sieraadverzamelaar. Hoewel...

 • Blog
   
  27 jun 2018

  Sieraden zijn onlosmakelijk verbonden aan de streekdracht. Sommige sieraden hadden een praktische functie, zoals het vastzetten van de muts of de broekklep, maar veel sieraden zijn ook echte pronkstukken, gemaakt met edelmetalen en -stenen.

 • Blog
   

  Het tonen van rouw in je dagelijkse kleding is bijna niet meer in gebruik, maar in de streekdracht komt het nog wel voor. Ook rouwsieraden beroepen zich binnen de streekdracht op traditie, maar na de industriële revolutie worden er wel nieuwe materialen gebruikt.

 • Blog
   
  22 jul 2016

  De designstroming Hollands Glad verzette zich in de jaren '60 tegen heersende tradities binnen het sieraadontwerp. Zij wilde het sieraad toegankelijk maken voor iedereen. In 1976 maakten Gijs Bakker en Emmy van Leersum de opvallende Kachelpijpketting. Maar hoe democratisch en bereikbaar was dit ontwerp eigenlijk?

Pagina's